ما همان بار گرانیم که بر دوش خودیم !
اخلاق اسلامی
چهار شنبه 30 فروردين 1391برچسب:, :: 17:15 ::  نويسنده : حمید حسینی پور

چگونه شیطان بر انسان مسلّط می شود

قبل از پرداختن به پاسخ این پرسش، لازم است که معنای شیطان و ابلیس روشن گردد. واژه ی شیطان از ماده ی «شطن، شطونا» است؛ و او را از این جهت شیطان می گویند که از درگاه خداوند، رانده شد و دور گردید. و برخی گفته اند از ماده ی «شاط، شیطاً» می باشد که به معنای هلاک شدن است؛ بنابراین وزن آن فعلان است و وجه تسمیه ی آن روشن است.

علما در تفسیر لفظ «شیاطین الجن و الانس»" 2 " از آیه ی مبارکه اختلاف دارند و دو نظر را مطرح کرده اند. نظر اول این است که شیاطین همگی فرزند ابلیسند؛ جز آن که فرزندان خود را دو قسمت کرده: قسمتی را مأمور وسوسه ی نوع بشر ساخت و قسم دیگر را مأمور وسوسه ی جن. پس قسم اول، شیاطین انس و دسته ی دوم، شیاطین جن می باشند.

قول دوم آن است که هر مُتمرّد نافرمانی، از نوع جن و انس را شیطان نامند؛ فخر رازی در تفسیر خود از قول ابن عباس می گوید:

پیغمبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم( به ابوذر فرمود: هَل تَعُوذُنَّ بِاللهِ مِن شَرَّ شَیطانِ الاِنسِ وَ الجِنِّ؟ آیا از شر شیطان انس و جن به خدا پناه می برید؟

ابوذر گفت: برای بنی آدم نیز شیطان وجود دارد؟ فرمود: بلی شیاطین انس شریرتر از شیاطین جن هستند. و اما ابلیس در واقع همان شیطان را گویند. این همان موجود منحصر به فردی است که در مقابل امر الهی سرپیچی نمود و به حضرت آدم سجده نکرد. این موجود، بنابر قول صحیح از نسل جن بوده و شرور و بدی ها را به او نسبت می دهند.

در قرآن کریم و احادیث، اوبرای گمراهی و اغوای بشر به خدا سوگند یادکرده است.

فَبِعِزَّتِکَ لَأغوِیَنَّهُم أجمَعِینَ إِلاّ عِبادَکَ مِنهُمُ المخلَصِین: به عزت تو سوگند که به جز بندگان با اخلاص تو، همه را گمراه خواهم کرد.

خداوند فرمود: (تو از مهلت یافتگانی). شیطان گفت: (پس به سبب آن که مرا به بیراهه افکندی من نیز برای گمراهی آنان حتماً بر سر راه راست تو خواهم نشست، آن گاه از جلو و عقب و راست و چپشان بر آنها می تازم و بیش ترشان را شکر گزار نخواهی یافت.(

و نیز در قرآن، از شیطان به عنوان موجودی که انسان ها را به فقر و غرور و صفات زشت وعده می دهد، یاد شده است.

الشَّیطانُ یَعِدُکُمُ الفَقر: شیطان شما را به فقر وعده می دهد.

و ما یَعِدُهُم الشَّیطانُ اِلاّ غُروُراً؛ و شیطان به آنان وعده نمی دهد مگر به غرور و تکبر.

بنابراین، شیطان نام تمام موجودات گمراه کننده است و این اسم، شامل ابلیس نیز می شود و به نفس انسانی هم اطلاق شده است؛ چنان که حضرت علی(علیه‌السلام(فرمودند:

شَیطانُ کُلُّ اِنسانٍ نَفسُه؛ شیطان هر انسانی نفس اوست.

ملاصدرا (ره) در این باره می گوید:

نفس رذیله ی هر انسانی، شیطان او است و به عبارت دیگر در مقام متابعت هوی و جحود و استکبار، اول کسی که راه ضلالت و گمراهی را پیش گرفت و طغیان کرد، خداوند او را شیطان نامید که شأن او گمراه کردن است.

و اما این که چگونه شیطان با توجه به این که یکی از مخلوقات الهی است می تواند بر انسان غلبه نموده و بر قوای عقلانی او تسلط یابد، پرسشی است منطقی که پاسخی مستدل می طلبد.

دانشمندان علوم دینی و مفسران قرآن مجید، در ذیل آیات مربوط به شیطان و ابلیس، پرسش فوق را ذکر و پاسخ هایی را مطرح کرده اند؛ اماآنچه که برای ما در این نوشتار مورد توجه است، نظرعلاّمه طباطبایی(ره) است، به همین جهت از پاسخ دیگران صرف نظر می نماییم.

آنچه که در قرآن برای گمراهی انسان به واسطه ی شیطان، ذکر شده است، تحریک و وسوسه ی انسان است؛ یعنی نقش اصلی شیطان وسوسه نمودن انسان برای انجام اعمال شر است؛ و ما می دانیم که صرف وسوسه، موجب انجام یک عمل نخواهد شد. آنچه که عامل اصلی تحقق عمل می شود،اراده ی انسان است. تا انسان اراده نکند، هرگز عملی از او صادر نخواهد شد.

شیاطین جن و انس، قلوب انسان ها را مورد وسوسه قرار می دهند؛ اما باطن همه ی انسان ها یکسان نیست. صاحب تفسیر المیزان در پاسخ این پرسش می فرمایند:

قلب مریض و قسی، وسوسه های شیطانی را خیلی زود می پذیرد،نه هر قلبی.

این مسئله پرواضح است که قلب انسان ها در تأثیرپذیری از عوامل خارجی، مساوی نیست؛ اما سؤال دیگر این است که این وسوسه های شیطانی هر چند مستند به شیطان است، ولی چون در ملک خدا قرار دارد، بدون اجازه ی الهی اثر نمی کند؛ چنان که هیچ مؤثری بدون اذن خداوند اثر نمی کند.

لامُؤَثَّرَ فِی الوُجُودِ اِلا الله؛ هیچ تأثیرگذاری در نظام هستی جز خداوند نیست.

این شبهه چگونه قابل توجیه است؟

علاّمه می فرمایند:

این سخن درست است، اما وجود این القائات شیطانی، خود مصلحتی دارد و آن مصلحت این است که مردم عموماً به وسیله ی آن، آزمایش می شوند و امتحان و آزمایش الهی، خود از نوامیس عمومی نظام هستی است.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

به وبلاگ بنده خوش آمدید موضوع وبلاگ اخلاق اسلامی می باشد وسعی کردم به طور مختصری و مفیدی اطلاعاتی در این مورد در اختیار شما بازدید کنندگان قرار دهم،امیدوارم مفید واقع شود. با تشکر فراوان
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان ما همان بار گرانیم که بر دوش ِ خودیم ! و آدرس pellepelle.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 117
بازدید دیروز : 46
بازدید هفته : 117
بازدید ماه : 1714
بازدید کل : 207911
تعداد مطالب : 10
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1